Banker's Review Online - Εγκαταλείπουν το ευρώ σε πολλές ελληνικές τοπικές κοινωνίες

Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Retail Banking

Υποκαθιστούν το νόμισμα με την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα ή ΤΕΜ στο Βόλο. Από κοντά Πιερία, Χανιά, Λέσβος, Ιεράπετρα, Ροδόπη και Ηράκλειο.

Εγκαταλείπουν το ευρώ σε πολλές ελληνικές τοπικές κοινωνίες

2 Μαΐου 2012 | 10:17 Γράφει ο Ηλίας Γ.  Μπέλλος Topics: Local exchange trading systems

Εγκαταλείπουν το ευρώ σε πολλές ελληνικές τοπικές κοινωνίες

Την πιο σοβαρή προσπάθεια να πάρουν την οικονομία στα χέρια τους και να δημιουργήσουν εναλλακτικές δομές πληρωμών προϊόντων και υπηρεσιών έχουν κάνει πράξη τα μέλη του «Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης της Μαγνησίας» υποκαθιστώντας το ευρώ με την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα ή ΤΕΜ.

Η ανταλλακτική αυτή οικονομία, που θυμίζει άλλες εποχές της Ιστορίας, έχει ήδη εκατοντάδες μέλη που πληρώνονται και αγοράζουν με ΤΕΜ. Οι συναλλαγές τους μάλιστα πολλαπλασιάζονται με γεωμετρικό τρόπο όσο νέα μέλη μπαίνουν στο Δίκτυο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την επίσημη έναρξη λειτουργίας της «Αγοράς του Δικτύου» που έγινε πριν λίγες ημέρες στην οδό Λαχανά στο Βόλο. Εκεί, πίσω από το σταθμό του ΚΤΕΛ και λιγότερο από δυο χιλιόμετρα από την παραλία, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες ανθρώποι που έχουν ήδη γίνει μέλη και έχουν λάβει στα χέρια τους κουπόνια ΤΕΜ τα οποία καταγράφονται (χρεώνονται και πιστώνονται) σε ηλεκτρονικό δίκτυο συναλλαγών που έχει αρχίσει να λειτουργεί από τους εμπνευστές του Δικτύου.

Πολλά από αυτά τα κέρδισαν με την εργασία τους το προηγούμενο διάστημα ενώ με την εγγραφή του, κάθε μέλος πιστώνεται με 300 ΤΕΜ. Αξίζει να αναφερθεί πως το ΤΕΜ , η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα δηλαδή, έχει «κλειδωμένη» ισοτιμία με το ευρώ στο ένα προς ένα. Με την λειτουργία της παράλληλης αυτής, καθόλα πραγματικής όμως, οικονομίας οι συμμετέχοντες έχουν λύσει, ως ένα βαθμό, το πρόβλημα ρευστότητας που ταλανίζει την ελληνική οικονομία ενώ έχουν δώσει διέξοδο στην ανεργία με δεδομένο ότι η εργασία και τα προϊόντα που προσφέρονται δεν υπόκεινται βέβαια σε φορολογία ή ασφαλίτικες εισφορές.

Πρόκειται για μια πραγματικά ελεύθερη και ανοικτή οικονομία, αναφέρουν μέλη του. Και πράγματι το παράδειγμα του Βόλου φαίνεται ότι έχει και ανάλογα σε πολλές ακόμα τοπικές κοινωνίες της χώρας . Έτσι δίκτυα ανταλλαγών ή εναλλακτικά δίκτυα, όπως αυτοπροσδιορίζονται, έχουν αρχίσει και λειτουργούν στην Πιερία, στα Χανιά, στη Λέσβο, στην Ιεράπετρα, στη Ροδόπη και στο Ηράκλειο.

Η εκτίμηση της αξίας οποιασδήποτε προσφοράς και ζήτησης στα πλαίσια των ανταλλαγών ανάμεσα στα μέλη του Δικτύου και το μέσο συναλλαγής δεν γίνεται σε ευρώ, αλλά σε Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ). Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης έχει μελετηθεί και δοκιμαστεί με επιτυχία και στο εξωτερικό. Πρόκειται για τα λεγόμενα Local exchange trading systems (LETS), ή LETSystems. Γνωστότερη εφαρμογή του αυτή που έγινε από τον Michael Linton το 1983 στον Καναδά. Το σύστημα έχει δομηθεί έτσι ώστε να λειτουργεί παράλληλα με το εθνικό νόμισμα και όχι να το αντικαταστήσει αν και σε ορισμένες κοινότητες αυτό επιδιώχθηκε κυρίως ως κοινωνικό-πολιτικό σύνθημα.

Στο Βόλο τονίζουν πως «δεν υπάρχει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν υπάρχουν τόκοι ή ανατοκισμοί και τοκογλυφία».

Το Δίκτυο της Μαγνησίας είναι βασισμένο σε αρχές. Την «Ισότητα και Ισοτιμία». «Το Δίκτυο ανήκει στα μέλη του και είναι τα μέλη του» αναφέρουν χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι όλοι είναι ίσοι ανεξαιρέτως. Δεύτερη αρχή είναι η «Ανοιχτή Διαδικασία και Διαφάνεια». Όλα τα μέλη ενημερώνονται για όλες τις συντονιστικές και λειτουργικές διαδικασίες και μπορούν να συμμετέχουν.

Τέλος επαγγέλλεται την «Συμμετοχή και Αλληλεγγύη». Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται δηλαδή στον κοινωνικό χαρακτήρα του Δικτύου. Από τις συλλογικές αποφάσεις και την ενεργή συμμετοχή μέχρι τις κοινωνικές και κοινωφελείς δραστηριότητες «τα μέλη ενθαρρύνονται να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν, να προσφέρουν και να συμμετέχουν».

Έτσι την ώρα που η παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη
Το ΤΕΜ είναι μια εναλλακτική νομισματική μονάδα, η οποία δημιουργείται ως αποτέλεσμα μιας συναλλαγής που πραγματοποιείται μέσα σε μια γεωγραφικά καθορισμένη ένωση φυσικών και νομικών προσώπων και επιχειρήσεων. Σε αυτή την Ένωση ή Δίκτυο, τα μέλη του συμφωνούν σε ένα πλαίσιο συναλλαγών έχοντας ως μέσον τη μονάδα ΤΕΜ. Όλες οι συναλλαγές καταγράφονται σε ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, με τρόπο ώστε ανά πάσα στιγμή κάθε μέλος του Δικτύου να μπορεί να έχει μια πλήρη εικόνα γι’ αυτές, να αναζητήσει υπηρεσίες και προϊόντα και βέβαια να καταχωρήσει τις δικές του αγγελίες για προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων.

Ψυχή του κοινωνικοοικονομικού πειράματος του Βόλου είναι δύο άνδρες που γρήγορα πλαισιώθηκαν από μια ομάδα που πίστεψε την προσπάθεια. Πρόκειται για τον κοινωνιολόγο Γιάννη Γρηγορίου και τον Χρίστο Παπαϊωάννου, ο οποίος έχτισε και το ηλεκτρονικό δίκτυο συναλλαγών με λογισμικό ανοικτού κώδικα. Σύντομα στην ομάδα προσετέθησαν ο μηχανικός Αλέκος Κουτσινέλης , ο Σωτήρης Καγιάς -που λειτουργεί ο ίδιος και μία «οικο-κοινότητα» 6 στρεμμάτων-, ο Ευρυπίδης Σιούρας, ο Θεόδωρος Μαυρίδης, ο Πάτερ Σεβαστιανός, η καθηγήτρια αγγλικών Μερίτα Χούκλη-Δετούλη και η συντονίστρια -αυτή την εποχή- (τα μέλη εναλλάσσονται στις επιτελικές θέσεις) Αγγελική Ιωαννίτη.

Το project το πιστέψε και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που παραχώρησε το κτίριο στην συμβολή των οδών Αλμυρού και Λαχανά για έναν χρόνο δωρεάν.

Η Νομική μορφή του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας, ΤΕΜ είναι απλή: Λειτουργεί πως ξεκαθαρίζουν τα μέλη της ως Ένωση φυσικών και νομικών προσώπων. Μέλος του μπορεί να γίνει κάποιος καταθέτοντας γραπτή αίτηση στο site του Δικτύου με την οποία δηλώνει ότι αποδέχεται τους όρους συμμετοχής του Δικτύου. Κάθε μέλος μπορεί να αποχωρήσει από το Δίκτυο με γραπτή του δήλωση, σύμφωνα με τους όρους συμμετοχής.

Ήδη στα εγγεγραμμένα μέλη περιλαμβάνονται από επαγγελματίες όπως ηλεκτρολόγοι, οικοδόμοι, αρτοποιοί και κρεοπώλες έως καταστήματα ρούχων και τροφίμων μικροβιολόγοι και ουρολόγοι. Ανάγκη υπάρχει ακόμα για περισσότερα μέλη από το χώρο τον τροφίμων αναφέρουν οι συντελεστές του. Ο δήμος Βόλου είναι εγγεγραμμένο μέλος του Δικτύου προσφέροντας τη δυνατότητα έως και το 30% της αξίας των υπηρεσιών του να καταβάλετε σε ΤΕΜ, αναφέρει η  Αγγελική Ιωαννίτη.

Banker's Review (T. 027)

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Banker's Review Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Private banking

Πιστωτική κρίση

Credit Risk management

Enterprise risk management

Best work place

Multichannel Strategy

Innovation

International Banking

Outsourcing

©2021 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778